Predaj nových áut v EÚ klesá, obrat príde až v 2. polroku 2013

24.02.2013 Celý región

Bratislava 24. februára (TASR) - Za prvých 11 mesiacov minulého roka smerovali na trhy Európskej únie dve tretiny automobilov vyrobených na Slovensku. Podľa analytičky UniCredit Bank Slovakia Aleny Štefánikovej však dopyt po autách v rámci spoločenstva klesá. "Podľa údajov Združenia európskych výrobcov automobilov ACEA sa v mesiaci január zaregistrovalo v Európe 918.280 osobných automobilov. Je to historicky najnižší januárový výsledok od roku 1990, teda od začiatku vedenia štatistík," upozornila Štefániková.

Po očistení o sezónne faktory predaj automobilov v EÚ počas januára mierne vzrástol o 2,8 %, no aj naďalej si zachováva klesajúci trend. V súčasnosti pritom dosahuje úrovne z obdobia krízy na prelome rokov 2008 a 2009. Nemecko ako najväčší odberateľ slovenských automobiliek zaznamenalo podľa analýzy banky mierny medzimesačný nárast o 1,9 %. "V medziročnom porovnaní celkový počet registrácií v Európe klesol o 8,5 %," skonštatovala analytička.

Keďže hlavným motorom slovenskej ekonomiky je práve automobilový priemysel, jej ďalší vývoj bude závisieť predovšetkým od vývoja európskeho dopytu po týchto výrobkoch. Nemecké, ale aj európske indikátory ekonomického sentimentu nabrali v posledných mesiacoch pozitívny smer a podľa Štefánikovej by už počas 1. štvrťroku 2013 malo nastať oživenie. Zlepšenie spotrebiteľského dopytu však nastane najskôr v druhej polovici tohto roka.
 

Vyberte región